DETECTIE


Detectie is een vorm van neuswerk. De hond wordt getraind om een specifieke geur te zoeken en verwijzen in een bepaalde ruimte. Detectiesport is gebaseerd op de manier waarop drugs- en explosievenhonden worden getraind. Je werkt hierbij intensief samen met je hond en daardoor leer je tijdens detectietraining veel over hoe je je hond kan motiveren en trainen. Jij vertelt namelijk waar je hond kan gaan zoeken en op welke manier. Daarna gaat de hond zelfstandig aan de slag, signaleert de geur en laat jou weten waar het ligt. Jullie hebben elkaar dus nodig voor het uitvoeren van een goede zoeking.


Detectiewerk is een leuke, leerzame en intensieve manier om honden mentaal aan het werk te zetten. Het heeft een positief effect op het zelfvertrouwen, de zelfstandigheid en het doorzettingsvermogen van de hond.
ALLE HONDEN WELKOM


Honden van alle leeftijden en rassen zijn welkom om te komen trainen. Er wordt om de beurt gewerkt, dus ook honden die snel afgeleid zijn of het niet prettig vinden om met andere honden in een ruimte te zijn, kunnen deelnemen. De honden krijgen tussendoor de tijd om te rusten. Ze kunnen dan wachten in de auto of in een bench in de trainingshal.  

Cursussen 


Detectiecursus A - In deze eerste cursus maak je kennis met detectie: theoretisch en we maken de eerste stapjes richting het zoeken van een geurbron. We gaan in kaart brengen wat jouw hond motiveert en op welke manier hij het beste leert. De cursus vindt plaats in de trainingshal in Schijndel.


Deteciecursus B - In deze cursus gaan we het zoeken van de geur die is aangeleerd in cursus A verder uitbouwen. We trainen de verschillende onderdelen van een goede zoeking en daarnaast gaan we ook verschillende soorten zoekingen doen: denk aan binnen- en buitenruimtes, voertuigen en line-ups.


En daarna? Nadat je de A en B-cursus hebt afgerond, kun je in de reguliere detectielessen doortrainen richting verschillende doelen, van hobbymatig trainen tot wedstrijd- of inzetniveau.